Елизабет Тръс или Риши Сунак - след по-малко от седмица Великобритания ще има

...
Елизабет Тръс или Риши Сунак - след по-малко от седмица Великобритания ще има
Коментари Харесай

Проф. Тим Бейл: Изборът на нов британски премиер ще покаже дистанцират ли се консерваторите от Борис Джонсън

Елизабет Тръс или Риши Сунак - след по-малко от седмица Великобритания ще има нов министър председател. Консервативната партия в страната избира новия си водач, който ще заеме и премиерския пост след оставката на Борис Джонсън през юли. В интервю за Euronews Bulgaria английският професор Тим Бейл разяснява, че по-големи шансове за победа има Елизабет Тръс, но това би означавало, че ерата на Джонсън вероятно не е завършила. За кандидатите и препятствията пред новото ръководство проф. Бейл разговаря с Габриела Беличовска.

Проф. Бейл, единствено след броени дни Англия ще има нов министър-председател. Но, първо, да поговорим за сегашния. Борис Джонсън имаше доста трудности по време на мандата си, някои от които накараха негови сътрудници от Консервативната партия да се отдръпват. Но единствено натискът от тях ли беше повода за оставката на Джонсън, или имаше и нещо друго?

Мисля, че е ясно, че сътрудниците му бяха недоволни от него, частично тъй като сами можеха да видят, че съгласно изследванията на публичното мнение британците бяха разочаровани и гневни от държанието на Джонсън през последните няколко месеца. Около 70% от гласоподавателите желаеха той да подаде оставка. Мисля, че Консервативната партия трябваше да реагира на тези данни. Ако бяха разрешили на Джонсън да остане министър председател, щеше да е в действителност извънредно за консервативното държавно управление. Така че, най-после съгласно мен взеха рационалното решение да го сменят.

Но за какво тъкмо в този момент? Помним " Партигейт " и другите неща към Борис Джонсън.

Нещата се натрупаха, свадите следваха един след различен. И в последна сметка абсурдът с хипотетичното полово посягане, обвързвано с един от неговите сътрудници, беше, както споделяме, капката, която преля чашата. Мисля, че публичният яд набъбна дотолкоз, че Консервативната партия просто не можеше да удържи повече.

Сега Консервативната партия би трябвало да избере идващия си водач и затова идващия министър председател на Англия. Това ще е Елизабет Тръс или Риши Сунак. И двамата са министри от кабинета на Борис Джонсън. Но в конкуренцията за водачеството по-рано имаше и други министри от същия кабинет. Какво оказа помощ на Сунак и Тръс да стигнат до финалния стадий? 

Риши Сунак имаше добра известност на способен финансов министър. В един миг, по време на Коронавирус пандемията, беше доста известен измежду британците поради финансовите помощи за тях. Мисля, че съществуваше чувството, че евентуално би приключил по-добра работа в изпълнителната власт, в сравнение с Борис Джонсън. Лиз Тръс е доста умел министър. Била е министър при трима разнообразни министър председатели. Тя е фаворитка на дясното крило на Консерваторите и мисля, че това ѝ оказа помощ. По отношение на това какво ѝ оказва помощ против Риши Сунак - мисля, че беше малко по-лоялна към Борис Джонсън. Освен това споделя на Консерваторите това, което желаят да чуят за страната и свиването на налозите. Мисля, че самата тя има изгоди от обстоятелството, че не е Риши Сунак. Според мен той е прекомерно мек, прекомерно близо до концепцията за световен хайлайф, тъй като е извънредно богат. Проблемите, с които се сблъска преди месеци поради данъчни облекчения към брачната половинка му, в действителност му нанесоха вреди. 

 
Свързани

Говорейки за Сунак, мислите ли, че той съумя да преодолее абсурда, който преди малко споменахте?

Не изключително. Мисля, че в предизборната акция Сунак се показва като пораснал човек, някой, който осъзнава, че държавното управление ще би трябвало да направи много, с цел да излязат хората от рецесията с цената на живота. Но мисля, че му беше доста мъчно да преодолее съмнението, че с жена му са толкоз богати, че не схващат елементарните хора. Фактът, че изглеждаше като че ли Сунак и жена му пробват да избегнат заплащането на налози или най-малко не толкоз огромни, остави горчиво чувство измежду членовете и гласоподавателите на Консервативната партия. Не мисля, че в миналото той съумя да го превъзмогне.

Мисля, че тук е забавно да споменем и Лиз Тръс. По време на акцията, преди няколко седмици, нейно видео от 1994 година беше публикувано онлайн. В него приканва за унищожаване на монархията. Мислите ли, че опозицията " монархът Елизабет против антимонархистът Елизабет Тръс " към момента е на масата? Това притеснително ли е?

Не мисля. Според мен това се дължи на младежкия ѝ възторг. Оттогава Лиз Тръс се е трансформирала. Мисля, че в този момент е огромна почитателка на кралското семейство и на всичко, което Консерваторите по някакъв метод поддържат. Така че, не мисля, че ще има напрежение. И в действителност не би трябвало да има, тъй като монархията е извънредно известна в Обединеното кралство. Поне кралица Елизабет е извънредно известна и би било доста неуместно един министър председател да застане срещу кралското семейство.

А финалният избор - Тръс или Сунак, ще покаже ли Консерваторите искат ли да се дистанцират от Борис Джонсън допустимо най-вече?

Това е в действителност добър въпрос. Очевидно някои хора от Консервативната партия желаят Борис Джонсън да продължи да е министър председател. В някои връзки, в случай че Лиз Тръс бъде определена, което наподобява евентуално, може да значи, че в прочут смисъл хората простят на Борис Джонсън и избират някой, който носи последователност по отношение на държавното управление на Джонсън.  Мисля, че в случай че изберат Сунак, който в последна сметка подаде оставка от кабинета, това може да изпрати по-ясен сигнал, че Консерваторите са решили да продължат напред без Борис Джонсън. Ако Тръс завоюва, ще е противоречиво дали ерата на Борис Джонсън е завършила изцяло. Някои хора даже приказват, че той ще се върне в английската политика по-нататък.

 
Свързани

Споменахте за последователност сред кабинетите. И тук е любопитно дали след изборите ще забележим Лиз Тръс или Риши Сунак в идващия кабинет.

Мисля, че Лиз Тръс е евентуалният победител. Ако се вслушате в някои от нещата, които Риши Сунак споделя, наподобява малко евентуално да работи под нейно управление. Силно несъгласен е с нейната икономическа политика. Въпреки това се изявява като предан реакционер, който би извършил дълга си, и може би ще откри сили да елементарни на Лиз Тръс за изявленията ѝ по време на акцията.

Но има подозрение дали Риши Сунак в действителност желае да остане в Обединеното кралство. Съпругата му има индийско поданство. Знае се, че има ползи и към Съединените щати поради икономическия капацитет и доста хора считат, че няма потребност въобще да бъде в политиката. Сунак е супер богат и може да има други провокации, към които да поеме.

 

Интересно е и какви са настроенията в опозиционната Лейбъристка партия. Любопитни ли са какво ще се случи, или за тях резултатът е явен?

Мисля, че от Лейбъристката партия в този момент са по-малко обезпокоени, в сравнение с при започване на акцията по редица аргументи. Едната е, че Консервативната партия сама си нанесе много вреди в лидерската конкуренция с дейностите и продължаващите разногласия. И второ, съгласно мен двамата претенденти не демонстрираха, че имат хватката или даже харизмата, която да разтревожи Лейбъристите. Разбира се, в никакъв случай не знаем по какъв начин ще се развият нещата. Но в случай че погледнем изследванията на публичното мнение, Лейбъристите усилиха преднината си пред Консерваторите. Така че, наподобява, че промяната на Борис Джонсън не е помогнала безусловно на Консерваторите, даже не е навредила толкоз, колкото може би Джонсън би споделил.

И най-после - с какво ще би трябвало да се оправя идващият министър председател, без значение кой е той? 

Следващият министър-председател е изправен пред " съвършената стихия " от проблеми. Имаме рецесия с цената на живота, както, несъмнено, и в доста други елементи на Европа. Със сигурност сметките за сила са голям проблем и държавното управление безусловно ще би трябвало да дава огромни суми пари на множеството семейства, с цел да преживеят зимата. Това, несъмнено, ще окаже напън върху обществените финанси. Ще би трябвало да има много заеми и това може да повлияе на пазарите и на валутата. Също по този начин сме изправени пред инфлация на няколко фронта.

Английската централна банка пробва да я управлява с повишение на лихвените проценти, което ще задуши икономическия напредък. И може да се насочим към криза. Напрежение има и при публичните ни услуги. Тук има строги икономии от 2010 година, съвсем без облекчение. И несъмнено Националната здравна работа е в усложнение. Има огромни закъснения в лечебните заведения. Така че, има доста вътрешни проблеми. И несъмнено, във външната политика - предизвикването на Русия, връзките с Европейския съюз, които сега наподобяват като че ли единствено ще се влошат при Лиз Тръс поради позицията ѝ за Северна Ирландия.

Благодаря, проф. Бейл.

Благодаря!
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР